hétfő, február 25, 2008

váratlan

levelet kaptam. Kolozsvárról. egy volt operátoromtól. aki anyukámmal egykorú. másfél éve még rákkal küzdött. kórházban volt Bukarestben. kért egy írógépet. élet-halál között lebegett. szóval kért egy írógépet. hogy írni akar. kapott valami csotrogányt. és írni kezdte élete történetét. szemmel láthatóan jobban lett. aztán a főorvos elvette tőle az írógépet, hogy ne fárassza magát. akkor meg visszaesett. visszaadták neki. és írt. rengeteget. regényt. novellákat. színdarabokat. szakácskönyvet. egyébként ünnepelt színésznő volt Erdélyben anno. láttam fotókat, meg színlapokat is. tavaly kiderült, hogy Babits Mihály leszármazottja, valamilyen úton-módon rokona. már a nevét is felvette.
most meg kapok tőle egy emailt (jelzem, 60 éven felüli!!!), hogy könyvbemutatója lesz márciusban és szeretettel vár...
hát régen kaptam már ilyen megható és váratlan emailt. micsoda csoda ez az emailezés, ez az internet... ilyenkor döbbenek rá.
meg hogy micsoda csoda ez a nő, akiben ennyi erő, tettre készség van...
szeretnék ennyi idős koromra, egy "halálos" (az idézőjel azért, mert vele kapcsolatban nyilván nem beszélhetünk arról, hiszen legyőzte) betegséggel a hátam mögött ilyen állapotban lenni...
megdöbbentő...
és álljon itt a levél, változtatás nélkül. a helyesírást, fogalmazást ne nézzétek, hiszen erdélyi születésű hölgyeményről van szó, akinek anno románul jobban kellett tudni, mint magyarul. (egyébként imádtam hallgatni, mikor olyan szépen, ízesen beszélt magyarul... mikor olyan szavakat használt munka közben, amit egyedül mondjuk apukámtól hallottam addig. pl. plajbász. tudjátok ez a szó mit jelent??? googleban rákeresni nem ér!!!!!)

"Draga Marion!
 
 
      Gondolhatod, hogy Erdelybol, es a SZEP VAROS KOLOZSVARBOL, ki irhat neked mint Karolina.Vegre ugy nez ki a dolog marc 12-en lessz a ket  szakacskonyvem magyar bemutatoja, az egyik cime_ HA:LASZ-VADASZ- MADARASZ es a masik ERDELYI EVSZAKOK -ERDELYI JO FALATOK. SZoval johetsz a barataiddal, eddig ugy nez mi a Magyar Operaban lessz a bemutato, de soha sem lehet tudni, ha verekszunk, akkor valtozik a helyzet es Pesten mutassuk be a konyveket. Varom a valaszodat.
     
 
            Puszi Babits Kira Karolina"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése